προγράμματα 2009-10

προγράμματα 2009-10

Για τη σχολική χρονιά 2009-2010 θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα:

i) “Στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου” για τη Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.

Τόπος διεξαγωγής: Το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα.

Οι μικροί μαθητές ως “μεγάλοι ιστορικοί” μέσα από συζήτηση, παιχνίδια μνήμης, σύγκρισης και δράσης ανακαλύπτουν πληροφορίες για το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, την πορεία του στο χρόνο, το ρόλο του στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Μέσα από το ρόλο του ερευνητή – συγγραφέα προσκομίζουν πληροφορίες για τον άνθρωπο, επαναστάτη, διπλωμάτη, πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, τις οποίες συλλέγουν και διασταυρώνουν μέσα από το σπίτι της Χαλέπας, με στόχο να ετοιμάσουν το δικό τους  βιβλίο για τη ζωή, την εποχή, τη δράση και το σπίτι του μεγάλου Έλληνα πολιτικού.

ii) “Στη Χαλέπα μια φορά …” για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.

Τόπος διεξαγωγής: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” (Κτήριο Διοικητικών & Επιστημονικών Υπηρεσιών).

Η συνοικία της Χαλέπας στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε το πιο αριστοκρατικό κομμάτι της πόλης των Χανίων, καθώς και το κέντρο των τότε πολιτικών εξελίξεων. Με τρόπο βιωματικό, με κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικία και στο θέμα παιδαγωγικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνωρίζουν τη συνοικία της Χαλέπας μέσα από τα κτήρια, τα μνημεία και τις πλατείες της. Μέσω της ιστορίας και των τεχνών (αρχιτεκτονικής, μουσικής, φωτογραφίας, εικαστικών), συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και ευαισθητοποιούνται απέναντι στην παράδοση και στην ιστορία του τόπου.

iii) “Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρός που ήταν πολύ μεγάλος …”  για νήπια (από 4,5 χρόνων) και για Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Δημοτικού.

Τόπος διεξαγωγής: Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα

Μέσα από παραμύθι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να έχουν μία επαφή με το σπίτι της Χαλέπας, να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, μέσα από τα συναισθήματα! Θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, πέρα από την ανάπτυξη της λογικής, την ανάπτυξη και της συναισθηματικής νοημοσύνης, επιχειρούμε μία πρώτη προσέγγιση των συναισθημάτων και των βασικών αρχών της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από τη ζωή, τη δράση, την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο ίδιο του το σπίτι στη Χαλέπα!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Βαζαίου, δασκάλα συναισθηματικής νοημοσύνης του προγράμματος P.A.TH.S (Promoting Alternative Thinking Strategies).  Το παραμύθι του προγράμματος γράφηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη.

Επίσης, σε συνεργασία με τους Δήμους των ιστορικών τόπων, με τους οποίους έχει συνδεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα πραγματοποιηθούν για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τα ακόλουθα προγράμματα:

-“Τι έγινε το 1897 στο Ακρωτήρι;” για τα σχολεία του Δήμου Ακρωτηρίου.

-“Τι έγινε το 1905 στο Θέρισο;” για τα σχολεία του Δήμου Θερίσου.

Τόπος διεξαγωγής: Ο χώρος των σχολείων.

-“Στο σπίτι στις Μουρνιές” για τα σχολεία του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τόπος διεξαγωγής: Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Μουρνιές).

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν, αν υπάρχει ενδιαφέρον, συνεχίζοντας τη δουλειά στην τάξη με την καθοδήγηση των δασκάλων τους αλλά και με τη συνεργασία της μουσειοπαιδαγωγού του Ιδρύματος, να παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο την εικόνα που δημιούργησαν για το θέμα του προγράμματος σε ανάλογη με το θέμα τους εκδήλωση, που θα οργανωθεί από τον Δήμο στον οποίο ανήκει το σχολείο τους.

προγράμματα 2010-11
προγράμματα 2008-09


Μετάβαση στο περιεχόμενο