προγράμματα 2010-11

προγράμματα 2010-11

Για τη σχολική χρονιά 2010 – 2011  θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα προγράμματα:

i) “Στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου” για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.

Συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών για το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, την πορεία του στο χρόνο, τοn ρόλο του στο χθες, το σήμερα και το αύριο αλλά και για τον άνθρωπο, επαναστάτη, διπλωμάτη, πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.

ii) “Στη Χαλέπα μια φορά …” για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.

Τα παιδιά γνωρίζουν τη συνοικία της Χαλέπας μέσω της ιστορίας και των τεχνών,  συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και ευαισθητοποιούνται απέναντι στην παράδοση και στην ιστορία του τόπου.

iii) “Μαθαίνω παίζοντας” για την Γ΄ και  Δ΄ τάξη Δημοτικού.

Μέσα από παιχνίδια σχεδιασμένα γύρω από τα ιστορικά αντικείμενα της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του, προσεγγίζουν την έννοια του Μουσείου, τους σκοπούς ενός Μουσείου, αντιλαμβάνονται την αξία των συλλογών και ετοιμάζουν τη δική τους ιστορία εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του σπιτιού της Χαλέπας.

iv) “Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρός που έγινε πολύ μεγάλος …” για νήπια (από 4,5 χρόνων) και για Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Δημοτικού.

Μέσα από παραμύθι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να έχουν μία επαφή με το σπίτι του στη Χαλέπα, να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, μέσα από τα συναισθήματα!

Σε σχέση με ιστορικές επετείους και ιστορικούς τόπους που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθούν για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τα ακόλουθα προγράμματα:

-“Τι έγινε το 1897 στο Ακρωτήρι;”.

-“Τι έγινε το 1905 στο Θέρισο;”.

-“Στο σπίτι στις Μουρνιές”.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και έχουν άμεση σχέση με την ύλη των μαθημάτων της κάθε τάξης ή αποτελούν συμπλήρωμα αυτής.
Η συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.
Μελέτη-σχεδιασμός-ερμηνεία προγραμμάτων: Ρία Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγός.

προγράμματα 2011-12
προγράμματα 2009-10


Μετάβαση στο περιεχόμενο