Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ιστορικό παραμύθι της Άρτεμης Πλανάκη.

Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ιστορικό παραμύθι της Άρτεμης Πλανάκη.

«Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1η Δεκεμβρίου 1913» είναι ο τίτλος του ιστορικού παραμυθιού της Άρτεμης Πλανάκη, που εκδόθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή τη συμπλήρωση 108 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.
Η μεγάλη μέρα της Κρήτης, η 1η Δεκεμβρίου του 1913, όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της Ένωσης στο φρούριο του Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων, παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου παιδιού, του Μανούσου, που περιγράφει τις προετοιμασίες, τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μαζί με τον παππού του και τη γνωριμία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο! Όπως σημειώνει η συγγραφέας, «ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός φωτίζεται, με συναισθηματικές και λαογραφικές προεκτάσεις, μέσα από την ανάμνηση ενός παιδιού που κράτησε στη σκέψη του για πάντα τη μέρα εκείνη σαν ιστορικό φυλακτό».
Η Άρτεμις Πλανάκη εργάζεται ως φιλόλογος στα Χανιά. Έχει ήδη κυκλοφορήσει το παραμύθι της «Ο Γλύκος και η Μοναχούδα» (εκδόσεις Μ. Σιδέρη), ενώ σύντομα θα εκδοθούν «Η Αρετούλα στη χώρα των Γκρι-γκρι» και σε ψηφιακή μορφή «Το αστεράκι που ήθελε να γίνει αστερίας». Η Λίλα Καλογερή εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ως εικονογράφος στον χώρο των εκδόσεων και του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη» (Αθήνα, 15-18.12.2022).
Προκήρυξη 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου (σχολ. έτος 2021-22).


Μετάβαση στο περιεχόμενο