Δήλωση του Νικόλαου Παπαδάκη, Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Δήλωση του Νικόλαου Παπαδάκη, Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη σηματοδοτεί για όλους μας το τέλος μιας εποχής. Με τη μουσική του έγινε γνωστός στα πέρατα της Οικουμένης. Έφερε στα χείλη όλων των Ελλήνων τα λόγια των μεγάλων μας ποιητών, το συμφωνικό του έργο αναγνωρίζεται διεθνώς ως ιδιαίτερα υψηλών αξιώσεων, η μουσική του για σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία και αναδείχθηκε σε σύμβολο αντίστασης.
Ακόμα και αν κάποιος διαφωνούσε με πολιτικές του επιλογές, δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες του, την αγωνιστικότητά του, τη φλόγα που έκαιγε μέσα του, την αγάπη για την Κρήτη, για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά που διέκριναν και έναν άλλο μεγάλο Χανιώτη που σφράγισε ανεξίτηλα τη Νεότερη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Παρά τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες τους, συναντήθηκαν σε πολλά, ήταν και οι δύο εμβληματικές προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνισμού και, σε διαφορετικές εποχές, προσπάθησαν να προωθήσουν την ειρήνη στα Βαλκάνια για το καλό των λαών που αντιμάχονταν μεταξύ τους επί αιώνες.
Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον μεγάλο Χανιώτη, τον παγκόσμιο Έλληνα, τον «Ουρανομήκη» όπως τον είχε αποκαλέσει ο μεγάλος Ιεράρχης Ειρηναίος Γαλανάκης.

Εκδήλωση στις Μουρνιές για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (30.08.2021).
Επισκέψεις στην Οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα. Κρήτες από την Αμερική και ο Δήμαρχος Πάφου.


Μετάβαση στο περιεχόμενο