Ελένη Γαρδίκα Κατσιαδάκη (επιμ.), Ο θάνατος του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αθηναϊκό Τύπο, Χανιά 2004

Ελένη Γαρδίκα Κατσιαδάκη (επιμ.), Ο θάνατος του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αθηναϊκό Τύπο, Χανιά 2004

Ελένη Γαρδίκα Κατσιαδάκη (επιμ.), Ο θάνατος του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αθηναϊκό Τύπο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Χανιά 2004.

Το έργο “Ο θάνατος του Ελευθερίου Βενιζέλου στον αθηναϊκό τύπο” σε επιμέλεια και εισαγωγή της Ελένης Γαρδίκα Κατσιαδάκη πραγματεύεται την είδηση του θανάτου του μεγάλου πολιτικού στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο από τα μέσα Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου 1936, ημερομηνία κατά την οποία έχει ολοκληρωθεί η ταφή του στο Ακρωτήρι (Χανίων).
Η συγγραφέας έπειτα από μακροχρόνια και συστηματική έρευνα παρουσιάζει το γεγονός του θανάτου του πολιτικού ηγέτη, που άλλαξε τη μοίρα και το χάρτη της Ελλάδας και που, όπως προκύπτει και από την πληθώρα των άρθρων, αποτελούσε για αρκετό καιρό κορυφαίο θέμα της πολιτικής ειδησεογραφίας.
Μέσα από την αποτύπωση των εντυπώσεων που προκάλεσε η είδηση του θανάτου, στην ουσία γίνεται μια αποτίμηση, θετική ή αρνητική, της ίδιας της προσωπικότητας και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Πέρα από την παρουσίαση των άρθρων η συγγραφέας με μια μεστή ιστορική εισαγωγή, προχωρεί σε μια σύντομη παρουσίαση των χαρακτηριστικών του ελληνικού τύπου και στο σχολιασμό των πλέον αντιπροσωπευτικών άρθρων εντάσσοντας παράλληλα το γεγονός του θανάτου στο ιστορικό του πλαίσιο, απηχώντας το γενικότερο κλίμα της περιόδου, την οποία σφράγισε με την παρουσία του ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έχοντας δε, ως κεντρικό άξονα τον τρόπο πρόσληψης του γεγονότος, ανατρέχει στα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου των αρχών του 20ού αιώνα, πραγματοποιώντας μια συνοπτική επισκόπηση της πολιτικής ιστορίας μέχρι το 1936.
Την έκδοση προλογίζουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ειρηναίος Γαλανάκης, Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου και ο Γεν. Δ/ντής Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης.
Χορηγοί της έκδοσης είναι η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης) και οι αδελφοί Εμμανουήλ Μιχαηλάκης του Εμμ. και Δαμασκηνή Μιχαηλάκη του Εμμ.

Αντώνιος Βαρουχάκης, Ανδριάντες και προτομές του Ελευθερίου Βενιζέλου στον ελλαδικό χώρο, Χανιά 2004
Ζωή Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης. Στην αυγή της κρητικής ελευθερίας (1868-1898), Αθήνα 2004


Μετάβαση στο περιεχόμενο