Η ελληνοαρμενική συναδέλφωση (1919), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Χανιά 2022.

Η ελληνοαρμενική συναδέλφωση (1919), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Χανιά 2022.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν στο Παρίσι στις 16 Ιανουαρίου 1919, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου της Ειρήνης, σε εκδήλωση των Αρμενίων προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόκειται για τις ομιλίες του προέδρου της Αρμενικής Πνευματικής Ένωσης Παρισίων Αρσάκ Τσομπανιάν και του προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Αντιπροσωπείας στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης Μπογός Νουμπάρ, καθώς και για την αντιφώνηση του Βενιζέλου.
Η γαλλική έκδοση των ομιλιών παρέμεινε για περισσότερο από έναν αιώνα αμετάφραστη με συνέπεια να είναι ελάχιστα γνωστή στο ελληνικό κοινό.
Επιμέλεια – εισαγωγή: Ι. Κ. Χασιώτης, μετάφραση: Τακουή Βακιρτζιάν, προλογίζουν ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής) και ο συγγραφέας Ζαβέν Κ. Κρικοριάν.

1919: Η Σύνοδος Ειρήνης του Παρισιού μέσα από το πρίσμα των γαλλοελληνικών σχέσεων των αρχών του 20ού αιώνα, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2022.
Μάρω Βασιλειάδου, Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία, Διόπτρα, 2022.


Μετάβαση στο περιεχόμενο