Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία, 1914-1918. Η σημασία της μάχης του Σκρα (Μια επισκόπηση), Χανιά 2008

Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία, 1914-1918. Η σημασία της μάχης του Σκρα (Μια επισκόπηση), Χανιά 2008

Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία, 1914-1918. Η σημασία της μάχης του Σκρα (Μια επισκόπηση), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Χανιά 2008.

Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 90 χρόνων από τη μάχη του Σκρα, που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2008 στην Αξιούπολη και το Σκρα. Πρόκειται για το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε ο συγγραφέας στο Σκρα, το οποίο εμπλουτισμένο και διευρυμένο, επιχειρεί να φωτίσει την πολιτική που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη Μακεδονία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918.
Μέσα από μια σύντομη επισκόπηση παρουσιάζονται οι διπλωματικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του μεγάλου πολιτικού στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας. Η νίκη του ελληνικού στρατού στη μάχη του Σκρα είχε τεράστια σημασία, καθώς έκρινε την τύχη του Μακεδονικού Μετώπου, οδήγησε στην τελική επίθεση των Συμμάχων και δικαίωσε τη στάση που τήρησε ο Βενιζέλος.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Μουσείου στο Σκρα.

Γιάννης Παππάς. Σπουδές για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, Αθήνα 2008.
Ανδρέας Νανάκης, Η Εκκλησία και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκη 2008


Μετάβαση στο περιεχόμενο