Εκδήλωση για την Επανάσταση του Ακρωτηρίου (Κορακιές, 10.02.2024).

Εκδήλωση για την Επανάσταση του Ακρωτηρίου (Κορακιές, 10.02.2024).

Με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών και οι Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:30, στον Άγιο Χριστοφόρο Κορακιών (περιοχή Τράφος).
Το Α΄ μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει: επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Ύμνου της Κρήτης και του Εθνικού Ύμνου (η κατασκευή και η μεταφορά των στεφάνων είναι ευθύνη των φορέων).
Στο Β΄ μέρος κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Εμμανουήλ Θεοδωράκης, Καθηγητής Λυκείου Σούδας, συγγραφέας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι οργανωτές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, ριζίτικο τραγούδι και κρητικούς χορούς από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο  Ακρωτηρίου «Ο Καγιαλές». Λύρα θα παίξει ο Γιώργος Φασαράκης, λαούτο ο Μάριος Μπουρδαντωνάκης και κιθάρα ο Παναγιώτης Φουντεδάκης (σε περίπτωση κακοκαιρίας το Β΄  μέρος θα πραγματοποιηθεί στο Λύκειο Ακρωτηρίου, πρώην Πολυκλαδικό).

Από το 2014, έπειτα από αίτημα όλων των πολιτιστικών φορέων Ακρωτηρίου, η εκδήλωση για την επανάσταση του 1897 πραγματοποιείται εναλλάξ ανά έτος στο άγαλμα του Καγιαλέ ή στον Άγιο Χριστοφόρο (Τράφος) όπου υπάρχουν βράχοι – μνημεία των πεσόντων.

Πρόσκληση

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Αντρέας Κιντλ επισκέφτηκε την Οικία-Μουσείο Βενιζέλου.
Κοπή πίτας του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου (Χανιά, 26.01.2024).


Μετάβαση στο περιεχόμενο