«Η άνοιξη του Θερίσου»: Νέα διαδικτυακή δράση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η άνοιξη του Θερίσου»: Νέα διαδικτυακή δράση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η άνοιξη του Θερίσου» είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο YouTube. Βασίζεται σε μια ιδέα του Νικόλα Λακιωτάκη, Χανιώτη ηθοποιού που δραστηριοποιείται στο Παρίσι και την Αθήνα. Μέσα από μια σύγχρονη και εναλλακτική προσέγγιση, το βίντεο αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων και των συμβολισμών της επανάστασης του Θερίσου (1905) με έμφαση στην κατάλυση της απολυταρχίας και την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων.
Η επιλογή των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Νικόλα Λακιωτάκη, η μουσική του Γάλλου καλλιτέχνη SamCat (www.samcat.fr), συμμετέχουν: Νικόλας Λακιωτάκης, Άρης Μαλτεζάκης, επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Κουκουράκης, κάμερα: Μάνος Μπατζόλης, video editing: Μάνος Μπατζόλης, Samuel Matous.

Το βίντεο αποτελεί μέρος ενός αφιερώματος σε μεγάλες ιστορικές στιγμές (επαναστάσεις Ακρωτηρίου 1897 και Θερίσου 1905, ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα 1913) και εντάσσεται στις διαδικτυακές δράσεις που αναπτύσσει το Ίδρυμα για να κρατήσει ζωντανή την επικοινωνία στον καιρό της πανδημίας.
Είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/ql65jMnlun0

Αφιέρωμα στα Χανιά από την εκπομπή της ΕΡΤ1 "Η ζωή αλλιώς". Γυρίσματα και στην Οικία-Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλέπα.
Αποτελέσματα 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τους μαθητές/τριες Γ΄ Λυκείου (σχολ. έτος 2020-2021)


Μετάβαση στο περιεχόμενο