π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης (1856-1905), Χανιά 2011

π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης (1856-1905), Χανιά 2011

π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης (1856-1905), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” – Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας & Αποκορώνου, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Χανιά 2011.

Η Εκκλησία δεν είναι ένας συμβατικός κοινωνικός θεσμός μέσα στον εθνικό μας βίο. Αντιθέτως, έχει τη δύναμη να εμπνεύσει αντιστασιακούς αγώνες, ακόμη και να πρωταγωνιστήσει σε επαναστατικές εξεγέρσεις. Με τη συμμετοχή της στους αγώνες ενός λαού για την ανεξαρτησία του επισφραγίζει τη Θεία Βούληση για επικράτηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ευτυχίας στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Συχνά στην ελληνική ιστορία, η συμβολή κληρικών και μοναχών στη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας και του Ορθοδόξου φρονήματος υπήρξε καθοριστική. Σ’ αυτό το βιβλίο, το πολύτιμο υλικό των ιστορικών πηγών αποκαλύπτει όλες τις επαναστατικές κινήσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον οθωμανικό ζυγό (1856-1905) και επιβεβαιώνει την εντυπωσιακή συμμετοχή του ορθοδόξου κλήρου σε κάθε κοπιώδη και πεισματική προσπάθεια για την τελική δικαίωση των πολύχρονων αγώνων.

Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική. Πρακτικά συμποσίου, Μουσείο Μπενάκη - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Αθήνα - Χανιά 2012
Ζωή Μητσοτάκη, Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων. Η στέγη της ζωής του, Χανιά 2011 (Γ΄ έκδοση)


Μετάβαση στο περιεχόμενο