Ημερίδα “Η κληρονομιά της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου” (Χανιά, 18.03.2006)

30. Τα ιδρυτικά μέλη της Κοινωνίας των Εθνών συνεδριάζουν για το χάρτη του Οργανισμού, 22 Φεβρουαρίου 1919. / The founding members of the League of Nations preparing the Charter of the Organization, February 22, 1919.

Ημερίδα “Η κληρονομιά της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου” (Χανιά, 18.03.2006)

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο των Διοικητικών & Επιστημονικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” (αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος”) ημερίδα με θέμα “Η κληρονομιά της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου”, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι:
-Ελένη Γαρδίκα Κατσιαδάκη, Ιστορικός, Ερευνήτρια Α΄ Ακαδημίας Αθηνών, επιστημονική σύμβουλος Ιδρύματος, με θέμα “Η έννοια της ισορροπίας δυνάμεων στην πολιτική του Βενιζέλου: τα όριά της στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής”.
-Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Γεν. Δ/ντής Ιδρύματος, με θέμα “Η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον. Οι επιλογές του Βενιζέλου και των διαδόχων του. οι περιπτώσεις της μικρασιατικής εμπλοκής και του Κυπριακού”.
-Sir Michael Llewellyn Smith, πρ. πρέσβυς της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, με θέμα “Οι σχέσεις του Βενιζέλου με τους ξένους: ένα διπλωματικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα”.
-Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών, Δ/ντής Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, με θέμα “Η ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου”.
-Ιωάννης Μουρέλος, Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., Δ/ντής ΙΜΧΑ, με θέμα “Η κληρονομιά της τετραετίας 1928-1932”.
-Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, με θέμα “Βενιζελισμός και εξωτερική πολιτική μετά το Βενιζέλο: η πρώτη τριακονταετία”.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε και η απονομή των βραβείων του Δ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου με θέμα “Η εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, ο οποίος διενεργείται κάθε χρόνο, και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ., καθώς και αναγορεύσεις εταίρων του Ιδρύματος.

 

Συνέδριο "Η εκπαιδευτική πολιτική στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου" (Αθήνα, 22-24.01.2004)
Ημερίδα "Πολεοδομικές πολιτικές και ελληνική πόλη. Από την εκσυγχρονιστική τομή του Βενιζέλου στις σημερινές ανακατατάξεις" (Αθήνα, 22.02.2006)


Μετάβαση στο περιεχόμενο