«Η σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης: Διεθνείς διαστάσεις». Εκδήλωση στο King’s College του Λονδίνου.

«Η σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης: Διεθνείς διαστάσεις». Εκδήλωση στο King’s College του Λονδίνου.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του King’s College στο Λονδίνο, μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η εκδήλωση με γενικό τίτλο “The Significance of the Lausanne Treaty: International Dimensions” συνδιοργανώθηκε από τον Anglo-Hellenic League, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King’s College και το Σύνδεσμο Κωνσταντινουπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ήταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη και άνοιξε με χαιρετισμό της Gonda Van Steen, καθηγήτριας της Έδρας Κοραή και διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του King’s College. Στη συνέχεια, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία», μία συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions. Την ταινία προλόγισε ο παραγωγός της ταινίας Λεωνίδας Λιάμπεης. Μετά το τέλος της προβολής ο Λ. Λιάμπεης και η επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος, ιστορικός Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τις λεπτομέρειες της παραγωγής και το ιστορικό περιεχόμενο της ταινίας. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στο έργο του Anglo-Hellenic League. Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Roula Konzotis παρουσιάζοντας τον ανασχεδιασμένο λογότυπο και το νέο ιστότοπο του Συνδέσμου μίλησε για τους σκοπούς και τις προοπτικές του.
Η εκδήλωση έκλεισε με την επιστημονική συνάντηση, την οποία συντόνισε ο Βρετανός ιστορικός Bruce Clark, συγγραφέας του έργου “Twice A Stranger: How Mass Expulsion Forged Modern Greece and Turkey”. Μετά από μία ουσιαστική εισαγωγή του συντονιστή ακολούθησαν οι τρεις εισηγήσεις (στα αγγλικά) των Ελένης Κατσιαδάκη, με τίτλο “The Treaty of Lausanne: an overview”, Μαρίας Φαφαλιού με τίτλο “Social and gender dimensions of the refugees’ conditions – Eyewitnessed accounts” και Ceyda Karamursel με τίτλο “The Treaty of Lausanne as the Dawn of a New Economic Order”. Ακολούθησε ο σχολιασμός των εισηγήσεων από τον Bruce Clark και τέλος μία εκτενής και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.
Κλείνοντας, εκ μέρους των οργανωτών οι Πάνος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντινουπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου και John Kittmer, πρόεδρος του Anglo-Hellenic League, ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για τη συμβολή του.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων οι πρώην πρεσβευτές της Βρετανίας στην Ελλάδα Sir Michael Llewelyn Smith και Kate Smith, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βρετανία.

Το ντοκιμαντέρ "ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία" στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Μόντρεαλ.
Διημερίδα και έκθεση για τον κοινοβουλευτισμό και την οργάνωση του κράτους στην Κρητική Πολιτεία (Αθήνα, 10-11.11.2023).


Μετάβαση στο περιεχόμενο