Το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη.

Το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής με αφορμή την εκδημία του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, δήλωσε τα εξής:
Ο Γιάννης  Μαρκαντωνάκης, εμβληματικός γλύπτης και εικαστικός, έφυγε από τη ζωή, αλλά το πλούσιο έργο του θα είναι εδώ για να μας τον θυμίζει, αλλά και θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Υπήρξε ένας καταξιωμένος, πολυβραβευμένος, καλλιτέχνης και σπουδαίος δάσκαλος για νέους που μαζί του έμαθαν να αγαπάνε τη τέχνη, αλλά και ένας άνθρωπος που χαρακτηριζόταν από την ευγένεια και το ήθος του.
Τα πολύτιμα έργα του κοσμούν τον Νομό Χανίων και όχι μόνο. Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι, για τον οποίο έλαβε το 1ο βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γλυπτικής, την προτομή του Σοφοκλή Βενιζέλου στο προαύλιο της Δημοτικής Αγοράς, τον ανδριάντα και την προτομή του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη στο Καστέλι και στο Νεροχώρι Αποκορώνου αντίστοιχα, το κρι-κρι στην οδό Νεάρχου, τον Ίκαρο στο μνημείο πεσόντων της Αεροπορίας στο Κουμ – Καπί και πολλά ακόμη έργα του αποτελούν ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
Εκτός από τα έργα του, οι συντοπίτες του στα Χανιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν τα υψηλού επιπέδου άρθρα του στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».
Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μαρκαντωνάκη θα μείνει στη μνήμη μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Χρυσό βραβείο στην εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου.
Οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλέπα.


Μετάβαση στο περιεχόμενο