Χρυσό βραβείο στην εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου.

Χρυσό βραβείο στην εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου.

Το Χρυσό Βραβείο Τουρισμού 2024 στην κατηγορία Dark Tourism απέσπασε η νέα εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρία Αιγαίου Solutions A.E. με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και αποτέλεσε τμήμα του έργου «Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο», που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τα Βραβεία Τουρισμού (Tourism Awards) διοργανώνονται από την Boussias Events και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η απονομή πραγματοποιήθηκε, για ενδέκατη χρονιά, σε μια λαμπρή εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβαν ο διευθύνων σύμβουλος της Αιγαίου Solutions Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργος Κουκουράκης.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σύντομα στην Οικία – Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων. Μέσω ειδικής μάσκας VR, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον με κινηματογραφική αισθητική και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών στο Παρίσι (1920) και στη λεωφόρο Κηφισίας (1933). Η δυνατότητα επιλογής διαφορετικής οπτικής γωνίας και τα ατμοσφαιρικά ηχητικά εφέ ενισχύουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη.
Η εστίαση σε δύο από τα δραματικότερα γεγονότα της πολυτάραχης ζωής του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της μουσειακής εμπειρίας, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα «Σκοτεινού Τουρισμού» (Dark Tourism), μίας ανερχόμενης μορφής εναλλακτικού τουρισμού, που βασίζεται στην επίσκεψη, πραγματική ή εικονική, σε τόπους που έχουν συνδεθεί με αρνητικά γεγονότα.

Σύγχρονες Τεχνολογίες - Εικονική πραγματικότητα στα Μουσεία του Βενιζέλου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18.05.2024).
Το Εθνικό Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" για τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο