Η σύγχρονη όπερα “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά (26.07.2023).

Η σύγχρονη όπερα “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά (26.07.2023).

Η σύγχρονη όπερα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο σε γεγονότα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού άνδρα από την Κρήτη που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, έπειτα από την τεράστια επιτυχία της παρουσίασής του στο Ηράκλειο, έρχεται και στα Χανιά για μία παράσταση την Τρίτη 26 Αυγούστου, στις 21:30.
Η όπερα θα ανέβει στη σκηνή της Ανατολικής Τάφρου με την υπογραφή του διεθνούς φήμης ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.  Το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς, τα ιστορικά στοιχεία βασίζονται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή). Η παραγωγή του έργου είναι του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η παράσταση στα Χανιά οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τη συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, ο διαμορφωτής της σύγχρονης Ελλάδας, ευφυής, ρεαλιστής και οραματιστής, ευέλικτος και τολμηρός, διέθετε μια εντυπωσιακή προσωπική ακτινοβολία που αποτέλεσε έμπνευση για τον συνθέτη. Μια έμπνευση που γεννιέται από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία μετουσιώνονται ποιητικά μέσα από τη μουσική σε συλλογικό ταξίδι μέσα στον χρόνο. Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία με τις καλλιτεχνικές επιτυχίες των μεγάλης έκτασης σύγχρονων μουσικοθεατρικών του έργων: Ερωτόκριτος (ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 2017), Στοιχειωμένοι (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 2019), Καπετάν Μιχάλης (ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης / παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 2021) και το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία, με το οποίο εκπροσώπησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στη Ρούμελη το 1821. Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών («Ελληνικό Σχέδιο») και έχει παρουσιάσει έργα του σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο.

Συντελεστές:

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής
Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Guy Montavon
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Απόδοση τιμής στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε απόδημους για την προσφορά τους (Χανιά, 09.08.2023).
Σαν σήμερα 100 χρόνια πριν η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Δήλωση του Ν. Παπαδάκη, γεν. δ/ντή Ιδρύματος


Μετάβαση στο περιεχόμενο