Συμπόσιο “Βενιζέλος και πολιτισμός” και έκθεση γλυπτών του Γιάννη Παππά (Αθήνα, 20-22.11.2008)

Συμπόσιο “Βενιζέλος και πολιτισμός” και έκθεση γλυπτών του Γιάννη Παππά (Αθήνα, 20-22.11.2008)

Το διάστημα 21-22 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138) το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» διοργάνωσαν συμπόσιο με θέμα “Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική”.
Το Συμπόσιο είχε στόχο να παρουσιάσει τα νέα πολιτιστικά στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο Βενιζέλου 1910-1936, στοιχεία που βασίστηκαν στην πολιτική νεωτερικότητα που ενέπνευσε ο ίδιος ο Βενιζέλος, αλλά και η ευρύτερη παράταξη που αυτός συγκρότησε και ηγήθηκε και διαιρέθηκε σε δύο βασικές ενότητες:
Η πρώτη αφορούσε τη θεσμική διάσταση και εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη πολιτιστικών φορέων ή την ανάδειξη αντίστοιχων κρατικών παρεμβάσεων: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ακαδημία Αθηνών, ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων, φορείς διαχείρισης και προβολής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την καλλιτεχνική δημιουργία της περιόδου και εξετάζει: α) εικαστικά: ζωγραφική, χαρακτική, σχέση λογοτεχνίας και εικαστικών, γλυπτική, β) λογοτεχνία και κινηματογράφο: έμμεση, άμεση και συμβολιστική παρουσία του Βενιζέλου στη λογοτεχνία, αποτύπωση των ρευμάτων της περιόδου μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά και την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και γ) μουσική: ο Βενιζέλος στο λαϊκό και δημοτικό τραγούδι, η μουσική παιδεία και η Εθνική μουσική της περιόδου.

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008 προηγήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτών του Γιάννη Παππά με θέμα “Σπουδές για τον Ελευθέριο Βενιζέλο” στο Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138) 

Την έκθεση διοργάνωσαν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορέσει να κινηθεί με τρόπο έμμεσο σε δύο όμορα και επικοινωνούντα πεδία. Το ένα θα αφορά τη μακρά προετοιμασία του γλύπτη, προκειμένου να επιτύχει την απόδοση της προσωπικής του γνώμης και αντίληψης για την προσωπικότητα του Βενιζέλου, και το άλλο θα αφορά το τελικό αποτέλεσμα των έργων, στο οποίο αναδεικνύονται στοιχεία που συμβολίζουν το έργο του Βενιζέλου και το συνδέουν με την ελληνική ιστορία και με τις μνήμες της ελληνικής κοινωνίας. Τα έργα διατηρούν την καλλιτεχνική τους αυτοτέλεια και καθένα αποδίδει με τρόπο ολοκληρωμένο και ξεχωριστό στοιχεία που χαρακτήρισαν την προσωπικότητα και το έργο του Βενιζέλου. Η έκθεση θα δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν με τρόπο αναλυτικό τη σκέψη και τη σπουδή του γλύπτη με τελικό προορισμό την τελική σύνθεση του θέματος, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η έκθεση και το συμπόσιο τελούσαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, ενώ μεγάλος χορηγός της έκθεσης ήταν η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Ημερίδα "Η στρατηγική σκέψη του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού (Χανιά, 16.11.2009)
Ημερίδα των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών του του Ιδρύματος της Βουλής (Αθήνα, 15.11.2008)


Μετάβαση στο περιεχόμενο