Συνέδριο “Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου” (Πειραιάς, 31.01.-01.02.2020).

Συνέδριο “Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου” (Πειραιάς, 31.01.-01.02.2020).

«Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου» είναι το θέμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου).
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Χορηγοί του συνεδρίου είναι η Eastern Mediterranean Maritime και η ANEK Lines.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει, την Παρασκευή στις 17:00, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον χώρο της εμπορικής μας ναυτιλίας.
Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, ανταποκρινόμενη στον ανταγωνισμό, προσαρμοζόμενη στην πολιτική συγκυρία, η ελληνική ναυτιλία συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας ήδη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η δυναμική διασπορά και οι εγχώριες οικογενειακές, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις αποτέλεσαν τους δύο πόλους αυτής της ανάπτυξης. Εξάλλου, ο ρόλος του εμπορικού ναυτικού ήταν σημαντικότατος στην επιτυχή έκβαση των Βαλκανικών πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το αντικείμενο του συνεδρίου επικεντρώνεται στις εξελίξεις του φαινομένου της ελληνικής ναυτιλίας και της σχέσης της με την πολιτική εξουσία στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, και κυρίως στα χρόνια που σημαδεύτηκαν από την παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου στα ελληνικά πολιτικά πράγματα (1910-1936).

Πρόσκληση
Πρόγραμμα
Αφίσα

Συνέδριο "Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου" (Αθήνα, 25-26.06.2021)
Ημερίδα «1919: Η σύνοδος ειρήνης του Παρισιού μέσα από το πρίσμα των γαλλοελληνικών σχέσεων των αρχών του 20ού αιώνα» (Αθήνα, 14.12.2019).


Μετάβαση στο περιεχόμενο