Συνέδριο “Ελευθέριος Βενιζέλος και Κύπρος” (Λευκωσία Κύπρου, 15-16.04.2005)

Συνέδριο “Ελευθέριος Βενιζέλος και Κύπρος” (Λευκωσία Κύπρου, 15-16.04.2005)

Διεθνές συνέδριο με θέμα “Ελευθέριος Βενιζέλος και Κύπρος” πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία (Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου) με θέμα την πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Κυπριακό Ζήτημα. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα και το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κύπρου, με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου Κρητών Κύπρου.
Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθησαν η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, φορείς και προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο γενικός θεματικός άξονας ήταν η πολιτική του Βενιζέλου και των κυβερνήσεών του αναφορικά με το Κυπριακό κατά την περίοδο 1910-1931. Ενδεικτικά θέματα που αναπτύχθηκαν, ήταν μεταξύ άλλων, η θέση της Κύπρου στην εξωτερική πολιτική του Βενιζέλου, οι λόγοι που τον οδήγησαν σε συγκεκριμένες επιλογές, ο απόηχος αυτής της πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, το ρεύμα βενιζελισμού και αντιβενιζελισμού που δημιουργήθηκε στην Κύπρο.
Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές από πανεπιστήμια Ελλάδας, Κύπρου και εξωτερικού, ιστορικοί, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές. 

Ημερίδα των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών του του Ιδρύματος της Βουλής (Αθήνα, 15.11.2008)
Συνέδριο "Θέρισο 100 χρόνια" (Χανιά, 03-05.03.2005)


Μετάβαση στο περιεχόμενο