Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Η Κρητική Επανάσταση του 1897 από τις σελίδες του αθηναϊκού και ξένου Τύπου, Χανιά 2003

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Η Κρητική Επανάσταση του 1897 από τις σελίδες του αθηναϊκού και ξένου Τύπου, Χανιά 2003

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Η Κρητική Επανάσταση του 1897 από τις σελίδες του αθηναϊκού και ξένου Τύπου, Χανιά 2003.

Πρόκειται για μια έκδοση, με θέμα τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού και ξένου Τύπου που αναφέρονται στην τελευταία φάση του Κρητικού Ζητήματος. Το βιβλίο περιλαμβάνει 237 -το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκει στη συλλογή του Ιδρύματος- από τα χιλιάδες άρθρα και ανταποκρίσεις που δημοσιεύτηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαρτίου 1897. Κατά το διάστημα αυτό η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη ζει, μέσα από τις εφημερίδες, τα δραματικά γεγονότα του 1897 και το Κρητικό Ζήτημα διατηρείται συνεχώς στην επικαιρότητα.
Την επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Δημήτρης Νικολακάκης, ο οποίος ερεύνησε και επέλεξε τα πλέον αντιπροσωπευτικά άρθρα, παρουσιάζοντάς τα με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν πλήρως αυτή την τόσο σημαντική περίοδο.
Η εισαγωγή του βιβλίου, που έχει γίνει από τον Γιώργη Μανουσάκη, φιλόλογο-λογοτέχνη, βοηθά τον αναγνώστη στην πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού σκηνικού της εποχής.
Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια σειράς ιστορικών εκδόσεων του Ιδρύματος, αφιερωμένων στην επέτειο των 90 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε χάρις στη χορηγία της εταιρείας “THE LOUIS ORGANIZATION” και Φίλων του Ιδρύματος.

Χρήστος Μαχαιρίδης, Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης, Χανιά 2003
Στέλλα Αλιγιζάκη, Θέρισο 1905, Χανιά 2003


Μετάβαση στο περιεχόμενο