Χρήστος Μαχαιρίδης, Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης, Χανιά 2003

Χρήστος Μαχαιρίδης, Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης, Χανιά 2003

Χρήστος Μαχαιρίδης, Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” – εκδόσεις “ΕΡΕΙΣΜΑ”, Χανιά 2003.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ίδρυμα σε συνεργασία με τις Εκδόσεις “ΈΡΕΙΣΜΑ”.
Αποτέλεσμα πολυετούς και συστηματικής έρευνας το έργο του συγγραφέα Χρήστου Μαχαιρίδη καλύπτει ένα μεγάλο κενό και αποδίδει την ιστορία του Αγάλματος στις πραγματικές της διαστάσεις.
Στο βιβλίο η ιστορία του Αγάλματος, που για τριάντα χρόνια δέσποζε στον Προφήτη Ηλία Χανίων, συνδέεται με την ιστορία του χώρου. Μέσα από την ιστορία και την τύχη του Αγάλματος -από τη σχεδίασή του μέχρι την τοποθέτηση και απομάκρυνσή του- προκύπτουν οι απόψεις του καλλιτέχνη Θωμά Θωμόπουλου περί τέχνης, καθώς και ο τρόπος σύλληψης και φιλοτέχνησης του Αγάλματος.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν ένα έργο νεοελληνικής γλυπτικής, αρκετά τολμηρό όμως για την εποχή του. Δημιούργησε, όπως προκύπτει από την ανάγνωση του βιβλίου, αντιτιθέμενες απόψεις και προκάλεσε εντονότατη κριτική.
Η πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου, συνδυαζόμενη με το κείμενο, αποδίδει τις επιρροές του γλύπτη Θωμόπουλου, καθώς και τις απόψεις του περί τέχνης, ενώ οι κάρτες που το συνοδεύουν δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να παρακολουθήσει τα στάδια φιλοτέχνησης του Αγάλματος και την ιστορία του περιβάλλοντα χώρου.

Ζωή Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης. Στην αυγή της κρητικής ελευθερίας (1868-1898), Αθήνα 2004
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Η Κρητική Επανάσταση του 1897 από τις σελίδες του αθηναϊκού και ξένου Τύπου, Χανιά 2003


Μετάβαση στο περιεχόμενο