Διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (30-31.03.2024)

Διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (30-31.03.2024)

Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα θα απονεμηθούν τα βραβεία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου, που είχε θέμα: «Η εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922)» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικά ποσά, λαμβάνουν οι:
-Άρτεμις-Χριστίνα Δασκαλάκη από το 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, 1ο βραβείο (δοκίμιο)
-Βασιλική Τάσιου από το ΓΕΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, 2ο βραβείο (δοκίμιο)
-Χρήστος Σακελλαρίδης από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης , 3ο βραβείο (δοκίμιο).
Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν επίσης έπαινοι για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό σε μαθητές των σχολείων: 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, ΓΕΛ Σούδας, ΓΕΛ Ακρωτηρίου.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή.
Χορηγοί των βραβείων είναι η Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή (Α΄ βραβείο), η Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη στη μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη (Β΄ βραβείο) και η Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη (Γ΄ βραβείο).
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του Δήμου Ανωγείων και του Γενικού Λυκείου Γλάυκης σε εταίρους του Ιδρύματος.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Avra City Boutique Hotel, το Akali Hotel και το Ξενοδοχείο «Χαλέπα».

Tην Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στους Τάφους των Βενιζέλων, το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ομιλητής θα είναι ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου,  Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων (κατάθεση ενός στεφάνου και για τους δύο τιμώμενους. Η κατασκευή και οι μεταφορά τους είναι ευθύνη των φορέων), ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι συνδιοργανωτές και η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας το Β΄ μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου.

Πρόκληση Απονομής βραβείων-αναγόρευσης εταίρων
Πρόσκληση Πολιτικού Μνημοσύνου Ελευθερίου & Σοφοκλή Βενιζέλου

Ψήφισμα για τον θάνατο της Ρίτας Μαρκαντωνάκη.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Πομακοχώρια. Μαθήματα ιστορίας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο