Εκπαιδευτικά προγράμματα – Βιωματικά σεμινάρια

Viomatika seminaria

Εκπαιδευτικά προγράμματα – Βιωματικά σεμινάρια

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του το Ίδρυμα δίνει το δυναμικό του «παρών» στον εκπαιδευτικό χώρο με πολυεπίπεδες δράσεις, που ανανεώνονται διαρκώς  και αγκαλιάζουν και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που εφαρμόζονται από το 2008, απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το θέμα τους επικεντρώνεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, στη ζωή, στη δράση και στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αυτό που επιδιώκεται είναι μία διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας, το οποίο επιτυγχάνεται με την ενεργή διανοητική και συναισθηματική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στη διαδικασία της μάθησης. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων δε μεταδίδονται πληροφορίες αλλά μέσα από παιδαγωγικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία, στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα του κοινού, στο οποίο κάθε φορά απευθύνονται (συζήτηση, παρουσιάσεις, χορός, κατασκευές παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση κ.α.), οι συμμετέχοντες καλούνται να δράσουν, προκειμένου να αποκτήσουν γνώση. Με τον τρόπο αυτό τα προγράμματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών, αναπτύσσουν την έμφυτη χαρά και περιέργειά τους, ενώ προάγουν και τη δημιουργικότητά τους.
Με τρόπο βιωματικό οι μαθητές γνωρίζουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Έλληνα πολιτικού και το αγαπημένο πατρικό του σπίτι στη Χαλέπα Χανίων -τον χώρο της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης-, υιοθετούν στάση υπευθυνότητας και σεβασμού απέναντί στο μνημείο και προσεγγίζουν την καθημερινότητα της εποχής, που σημάδεψε με τη δράση του ο μεγάλος πολιτικός συγκρίνοντάς τη με το σήμερα.
Δείτε αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα 

Βιωματικά σεμινάρια

Από τις αρχές του 2011 το Ίδρυμα εφαρμόζει βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε ενήλικες μαθητές, φοιτητές, γονείς και άλλες ενήλικες ομάδες με θέματα εκπαιδευτικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μέσα από ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές από το πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας οι εκπαιδευόμενοι οδηγούνται στην ανακάλυψη της γνώσης.

 

Μουσειοσκευή "Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων ... Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"
Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"


Μετάβαση στο περιεχόμενο