Εκδήλωση για τη Συνθήκη της Λωζάννης (Κέρκυρα, 25.10.2023).

Εκδήλωση για τη Συνθήκη της Λωζάννης (Κέρκυρα, 25.10.2023).

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα (Ιόνιος Ακαδημία) εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης».
Την εκδήλωση διοργανώνουν, το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Κέρκυρας hj-34  και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Ομιλητές θα είναι οι Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, αναπληρωτής καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Καλεντερίδης, αναλυτής Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής και Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ενώ συμμετέχει και ο Διονύσιος Χουρχούλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα ιστορικά στοιχεία της περιόδου, τις πτυχές της συνθήκης, το ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου και πληροφορίες που για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό της Κέρκυρας. Η εκδήλωση αναμένεται προσεγγίσει θέματα όπως το εάν η Συνθήκη μπορεί να αναθεωρηθεί, αν έχει αδιευκρίνιστα στοιχεία και εάν η οποιαδήποτε σκέψη και θεωρητική συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη αφήνει περιθώριο διαφοροποίησης των όρων της. Θα παρουσιαστούν επίσης δημοσιεύματα της περιόδου, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ οι ομιλητές θα αναφερθούν και στα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Νίκος Δημητρόπουλος, Αντικυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και Διδάκτωρ του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της ίδιας επετείου το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» έχει οργανώσει ή έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (στη Βουλή στην Αίθουσα Γερουσίας, στα Χανιά, στη Χίο, κλ.π.), καθώς και στο εξωτερικό (στη Λωζάνη, σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ κλ.π.), ενώ προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο ένα σχετικό αφιέρωμα στο Λονδίνο.

"Οι πρωτοπόροι Κρήτες της Αυστραλίας από το 1829": ρεπορτάζ από τη βιβλιοπαρουσίαση.
Διεθνείς προβολές του ντοκιμαντέρ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία»


Μετάβαση στο περιεχόμενο