Ημερίδα για τα 90 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων (19.09.2002)

Ημερίδα για τα 90 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων (19.09.2002)

Η επέτειος των 90 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων τιμήθηκε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στις 19 Σεπτεμβρίου 2002 στο θωρηκτό “Γεώργιος Αβέρωφ”.
Η κήρυξη έναρξης των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.
Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πραγματοποιήθηκε με τη συμπαράσταση της Παγκρήτιας Ένωσης Αθηνών.
Ομιλητές ήταν η Ε. Γαρδίκα Κατσιαδάκη, Ιστορικός, με θέμα “Το πολεμικό Ναυτικό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους”, η Τζελίνα Χαρλαύτη, Επ. Καθηγήτρια Ναυτικών Σπουδών Παν/μίου Αθηνών, με θέμα “Η συμβολή της Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους”, ο Γ. Μαυρογορδάτος, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Παν/μίου Αθηνών, με θέμα “Εδάφη και πληθυσμοί” και ο Ν. Παπαδάκης, Γεν. Δ/ντής του Ιδρύματος, με θέμα “Ελευθέριος Βενιζέλος: στρατηγικές επιλογές, 1910-1914”.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε το λεύκωμα “Το θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, 1912-1913″ από τον Γ. Χαρωνίτη, Επιστημονικό συνεργάτη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).
Το λεύκωμα, που αποτελεί κοινή έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), επιμελήθηκαν η Ε. Γαρδίκα Κατσιαδάκη και ο Γ. Χαρωνίτης.
Χορηγός εκδήλωσης: 
Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ.

Συνέδριο "Ελευθέριος Βενιζέλος και ελληνική πόλη. Πολεοδομικές πολιτικές και κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις" (Χανιά, 24-27.10.2002)
Διεθνές συνέδριο "Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου" (Θεσσαλονίκη, 16-19.04.2002)


Μετάβαση στο περιεχόμενο